Faktorer Som Avgör Ditt Löneanspråk | VXOjobb
Löneanspråk är det som du inför en potentiell anställning säger att du vill ha i lön. Det finns många olika faktorer som påverkar vad som är ett rimligt löneanspråk. Nedan kommer vi gå igenom vad löneanspråk betyder och är, hur du kan få ett hum om vad som är ett rimligt löneanspråk för dig samt hur du kan motivera det.
Vad betyder löneanspråk
Löneanspråk och lönekrav är samma sak och är den potentiella arbetsgivarens sätt att ta reda på vad du väntar dig i lön. Att prata pengar kan kännas laddat och något man helst undviker, men i samband med att du söker ett jobb är det viktigt att du ger ditt löneanspråk. Det beror på att vad ditt löneanspråk tydligt speglar dig som person.
Vår rekommendation är att du väntar så länge det går med att ge ditt löneanspråk. Vissa arbetsgivare efterfrågar det redan i jobbannonsen och vill att du skriver med det när du skickar in ditt CV och personliga brev. Andra frågar mycket senare in i rekryteringsprocessen.
Anledningen till att vi rekommenderar att du väntar är att rekryteraren kommer hinna få en bättre bild av dig och bättre förstå varför ditt löneanspråk ser ut som det gör. Att vänta gör också så att du får en bättre bild av tjänsten och kan förbereda en bra motivering.
Vi rekommenderar också att du ger ditt löneanspråk som ett spann och inte en specifik summa. Till exempel mellan 28 000 – 31 000 kr. det ger både dig och arbetsgivaren en möjlighet att diskutera och komma fram till något som ni båda är bekväma med samtidigt som arbetsgivaren får en bra uppfattning om vad du vill ha.
Lästips: Söka jobb hos VXOjobb.se vs arbetsförmedlingen.
Faktorer som avgör ditt löneanspråk
Men vad är egentligen ett rimligt löneanspråk? Sanningen är att det är många olika faktorer som spelar in. Några exempel är:
- Eventuell utbildning.
- Din tidigare arbetslivserfarenhet och dina meriter.
- Vilken typ av tjänst det är.
- Om din kompetens är efterfrågad på arbetsmarknaden.
- Snittlönen för yrket i Sverige.
- Arbetsgivarens budget.
- Övriga förmåner.
Nedan kommer vi att gå igenom dessa faktorer i närmare detalj:
-
Eventuell utbildning
Om du har relevant utbildning för tjänsten men som inte är ett krav utan bara meriterande bör du lyfta fram detta. Det kan innebära att arbetsgivaren sparar pengar då din upplärningstid kommer bli kortare eller att du inte behöver gå en specifik internutbildning.
-
Din tidigare arbetslivserfarenhet och dina meriter
Har du haft en likadan tjänst innan och är van vid den här typen av arbetsuppgifter? Då kommer du att kunna bidra till verksamheten på ett bra sätt.
-
Vilken typ av tjänst det är
Ingår det något ansvarsområde (till exempel personal- eller ekonomiansvar) i tjänsten? Om den tjänsten du söker är en högre roll som till exempel arbetsledare, projektledare eller IT-ansvarig kommer det också vara mycket ansvar på dina axlar. Det kan vara en anledning till att ha ett högre löneanspråk.
-
Om din kompetens är efterfrågad på arbetsmarknaden
Om du besitter någon kunskap som är ovanlig eller mycket eftertraktad i branschen kommer det också att påverka vad som är ett rimligt löneanspråk. Är det litet utbud och hög efterfrågan kommer den potentiella arbetsgivaren vara villig att ge dig mer i lön för att du ska arbeta hos just dem.
-
Snittlönen för yrket i Sverige
Genom att kolla upp snittlönen för det specifika yrket i Sverige kan du få ett hum om vart du borde lägga dig. Det finns ofta ett spann, och du kan då tänka efter och motivera om du bör ligga i den undre delen, den övre delen eller mitt emellan.
-
Arbetsgivarens budget
Är det ett nystartat företag som inte har så mycket budget eller kunder ännu kommer de troligtvis inte kunna betala dig lika mycket som ett väletablerat företag. ha det i åtanke när du bestämmer ditt löneanspråk.
-
Övriga förmåner
Även om pengar i fickan känns väldigt bra, så kan en arbetsgivare erbjuda andra förmåner som gör det värt att ha lite lägre lön än du hade tänkt dig. Det kan till exempel vara att du får träna på betald arbetstid, ha med hunden till kontoret eller får möjlighet att jobba hemifrån. Det är individuellt vad man värdesätter mer än pengar.
Läs mer: Våra 9 tips till dig som söker jobb och hur du kan tänka gällande referenser.
Hur ska jag motivera mitt löneanspråk
För att lyckas få den lönen du önskar måste du kunna motivera varför du ska ha specifikt den summan. Ge exempel på hur dina kompetenser kommer kunna hjälpa företaget framåt. Om du har kompetenser med hög efterfrågan – berätta det! Var inte heller blyg med att prata om relevant utbildning och hur det kommer gynna dem om de väljer att anställa dig.
Genom att ge konkreta exempel till varför du har det löneanspråk du har visar du att du är påläst och att de borde värdera din kunskap högt!
Ditt löneanspråk kan påverka om du blir anställd eller inte
Ditt löneanspråk kan påverka arbetsgivarens beslut om de ska anställa dig eller inte. Det är därför ytterst viktigt att du har ett rimligt löneanspråk och kan motivera det väl.
Sätter du ett lågt löneanspråk visar det att du inte värderar dig och det du kan bidra med hög vilket kan skapa osäkerhet hos arbetsgivaren. Samtidigt som det kan vara en lättnad för dem att ha någon som inte har ett alltför för högt löneanspråk. Detsamma gäller dock åt andra hållet. Du visar en självsäkerhet och att du tror på dina kunskaper om du har ett högt löneanspråk, men om du inte kan motivera varför du är värd den höga lönen ger det i stället en negativ bild av dig.
Lästips: Vilka jobb du kan söka utan utbildning och fördelarna med att jobba deltid.
Registrera dig på VXOjobb.se
Är du jobbsökande och vill kunna söka våra lediga tjänster i Växjö med omnejd så kan du registrera dig här.
Svar på vanliga frågor:
Vad betyder löneanspråk?
Löneanspråk är detsamma som lönekrav och är den summan du meddelar den potentiella arbetsgivaren att du vill ha i lön om du blir anställd hos dem.
Vad är ett för högt löneanspråk?
Det finns ingen specifik summa som är ett för högt löneanspråk, utan det beror på till exempel bransch, dina erfarenheter samt vad det är för typ av tjänst. Det viktigaste är att du kan motivera varför du har den summan som löneanspråk. Så länge din motivation är ärlig och rimlig är det inte för högt!
Behöver jag ge mitt löneanspråk på intervjun?
Det beror på! Ibland vill arbetsgivaren ha ditt löneanspråk redan när du skickar in ditt CV och personligt brev, andra vill ha det på arbetsintervjun eller ber om det först när ni ska skriva kontrakt.